Arhitektki Darja Valič in Albina Kindlhofer o svojih kuhinjah

Ste vašo domačo kuhinjo oblikovali sami, kakšna je?

D: Obe sva sami zasnovali svoji kuhinji. Nasa domaca kuhina je mala, rdeca, preprosto oblikovana v abstraknem likovnem jeziku.

A: Kuhinja doma kot likovno prostorska poteza zaključuje dnevnobivalni prostor.  Je preprosta, bela in praktično zasnovana z veliko prostora za shranjevanje kot tudi delovnih površin.

 

Je kuhinja pomemben del domovanja ali pretežno njegov praktičen deli?

Oboje. Sodoben tempo življenja nam je zelo skrajšal čas za skupno bivanje, tako, da je priprava obroka zelo dobra priložnost za pogovor, druženje in povezovanje. S kuhanjem negujemo svojo kreativnost in spoznavamo bližnje. Zato v naših zasnovah najde kuhinja vedno mesto tik ob središču bivanja.

 

Tehtno zasnovan prostor za pripravo jedi olajša pot do gurmanskih užitkov?

Seveda. Premišljeno oblikovanje omogoča dober izkoristek pogosto omejenega prostora, olajša rokovanje z gospodinjskimi pripomočki, omogoča pregledno shranjevanje, lep razpored delovne površine, hiter dostop do začimb in drugih sestavin, prostor za knjige ali morda celo računalnik, enostavno vzdrževanje čistoče… V naši pisarni pa vedno upoštevamo še lepoto in skladnost. Vemo pa, kako je estetika pomemben del gurmanskega uživanja:)