O Darji Valič. Kratka biografija

“kot največji vrednoti sta se mi izoblikovali poslanstvo za izboljševanje bivalnega prostora ter zvestoba kulturi arhitekture in likovne govorice”

Rojena v Polju pri Ljubljani, ki mu zaradi prijateljev in znancev iz otroštva ter družine še vedno pripadam. Bežigrajska gimnazija me je naučila kritičnega razmišljanja ter razširila moje poglede na naravoslovje, umetnost in družbo. Izzivi šole in dodobra zapolnjen prosti čas s športom, risanjem, tečaji jezikov, izleti in potovanji so vseeno pustili prostor za marsikatero najstniško zaletavost, ideale, radikalna stališča in razposajenost.

Tako je bil študij arhitekture na FA v Ljubljani prava sprostitev. Hkrati pa tudi napor iskanja smisla svojega početja. Zahvaljujoč posameznim profesorjem in starejšim študentom so na fakulteto prihajali arhitekti iz prakse ter prevetrili študijski program. Kot največji vrednoti sta se mi tako izoblikovali poslanstvo za izboljševanje bivalnega prostora ter zvestoba kulturi arhitekture in likovne govorice. Diplomirala sem leta 1996.

Praktična šola arhitekturnega poklica me je čakala v podjetju Omnia arhing. Izvajali smo kompleksne projekte, v večjih teamih. Redosled posameznih faz dela, koordinacija sodelavcev, obvladovanje obsega, vse to me je kalilo za samostojno delo.

Od leta 2005 sem samostojna arhitektka. Z ekipo stalnih sodelavcev delujemo na področju pasivne gradnje, oblikovanja interierjev, prenov stavb in tudi grafičnega oblikovanja. Kot predavateljica sodelujem na mnogih strokovnih seminarjih na tematiko pasivne in energetsko učinkovite gradnje. Smo tudi člani Konzorcija Pasivna hiša, ki ima sedež na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.