Opremljanje garderobne sobe

Garderobna omara ali garderobna soba je prostor, kjer ponavadi začenjamo dan. Zato naj bo ta prostor prijeten, udoben, kvalitetno osvetljen ter uporaben.

Pohištveno okovje in pripomočki ponujajo veliko možnosti koristne izrabe prostora ter hkrati preglednost in enostavno dostopnost oblačil.

Ko snujemo svojo garderobno omaro ali sobo najprej preglejmo, kakšna oblačila imamo. Okvirno izmerimo, koliko oblačil bomo obešali, koliko zlagali in koliko jih bomo shranjevali v predale.

Če obešamo suknjiče in srajce tako, da jih vidimo s strani, potem potrebujemo vsaj 55 cm svetle širine omare. Police, kjer zlagamo pletenine, majice in podobno, so lahko široke približno 35-40 cm.

Za večjo preglednost lahko uporabimo steklene police in steklene prednje police predalov.

Priporočljivo je predvideti površino, ki bo prosta in bo na njej možno zlagati oblačila. Ta polica naj bo na višini od 90 do 120 cm. Lahko tudi predvidimo izvlečno polico, temu pa je lahko namenjen tudi zgornji zaključek predalov. Če je le ta steklen, pridobimo dodaten pregled nad vsebini predalov. Predali naj bodo nameščeni pod višino 130 cm.

Zanimiva in učinkovita rešitev je, če namestimo predale od višine 90 do višine 130 cm. Pod njimi namestimo obešala za suknjiče, krila in prepognjene hlače, nad njimi pa na dvižne mehanizme obešala za ženske obleke, plašče in druga malo daljša oblačila. Na tak način se nam ne bo potrebno sklanjati in oblačila so razporejena zelo pregledno.

Prostor, namenjen garderobi, naj bo v idealnem primeru dostopen iz spalnice in kopalnice, ne da bi bilo pri tem prehajati skozi druge sobe ali bolj obljudene hodnike. Če moramo tehtati, kateremu prostoru bomo namenili okno, naj ima seveda prednost bivalni prostor. Je pa zelo prijetno, če lahko tudi v garderobi pregledamo, kombiniramo in čistimo oblačila pri dnevni svetlobi.

Če je naš prostor običajnih mer in tlorisno ter v prerezu pravokoten, lahko izberemo kar omare iz ponudbe proizvajalcev pohištva. Če pa je nepravilnih oblik in ne tipskih mer, pa nam bo v veliko pomoč pri snovanju premislek izkušenega arhitekta in nato kvalitetna mizarska izvedba.

Za zapiranje omare se pogosto svetujejo drsna vrata, saj naj bi precej prihranila pri izrabi prostora. Vedeti pa moramo, da drsna vrata pri uporabi navadno prekrijejo del sosednje omare in to je lahko moteče. Alternativa so lahko harmonika vrata, ki se odpeljejo v stran, vendar tudi ta lahko ovirajo odpiranje predalov ali uporabo dvižnih mehanizmov.

Prav dejstvo, da v garderobnih sobah ni potrebno namestiti vrat na posamezne omare, je pripomoglo k veliki popularnosti le teh.

Ko se odločamo o barvah in materialih garderobne opreme, naj bo ta v prvi vrsti usklajena z ostalo opremo hiše. Priporočamo pa uporabo naravnih in nevtralnih tonov, saj tako do izraza pridejo oblačila in modni dodatki. Podobno kot klasični kosi oblačil: so kvalitetni in nevpadljivi in zato na nek način večni.